26 січня 2024, 18:01, Харчова безпека

Ціни на продовольство можуть злетіти: вантажоперевезення через Суецький канал впали на 45%

Вантажоперевезення через Суецький канал впали на 45% за два місяці, відколи атаки єменських хуситів спонукали судноплавні компанії перенаправляти вантажі, порушуючи і без того напружені морські торговельні шляхи. Про це повідомляє Reuters.

За словами експертів, в такій ситуації, ціни на продовольство можуть підвищитися. Приблизно половина зростання, яке спостерігалося після початку повномасштабної війни в Україні, було спричинено вищими транспортними витратами, хоча кінцевим споживачам у розвинених країнах може знадобитися деякий час, щоб помітити ефект.

ООН попередила про ризики вищої інфляції, невизначеності продовольчої безпеки та збільшення викидів парникових газів. Через канал пройшло на 39% менше кораблів, ніж на початку грудня. Наразі три ключові глобальні торговельні шляхи порушені, включаючи потоки зерна та нафти після вторгнення рф в Україну, і Панамський канал.

Викиди зростають, тому що кораблі обирають довші маршрути, а також подорожують швидше, щоб компенсувати об’їзди. Суецький канал обслуговує 12 – 15% світової торгівлі та 25 – 30% контейнерних перевезень. Контейнерні перевезення через канал впали на 82% за тиждень. Судноплавні компанії перенаправили кораблі з Червоного моря після того, як рух хуситів почав нападати на судна.

Як писав AgroPolit.com, в Україні кредитування аграрних товаровиробників продовжили до березня 2025 року. Також з одеських портів вийшли 12 кораблів.

в