23 січня 2024, 16:50, Торгівля

У Болгарії закликають повернути квоти на український агроекспорт

Уряд Болгарії наполягає на запровадженні тарифів і квот на ввезення українського зерна до Європейського Союзу. Про це повідомляє Euractiv.

Болгарські урядовці пояснюють таке рішення значними труднощами місцевих фермерів після зняття обмежень на торгівлю українською продукцією. Раніше Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина надіслали спільного листа єврокомісару з питань торгівлі Валдісу Домбровскісу та єврокомісару з питань сільського господарства Янушу Войцеховському.

Зазначені країни заявили, що їхні фермери «суттєво страждають» від того, що Євросоюз скасував імпортні квоти та мита на імпорт українського зерна. Міністерство сільського господарства Болгарії визнало, що не було аналізу того, як запровадження тарифних квот і митних зборів вплине на болгарське виробництво, наприклад, олії з українських продуктів.

В Болгарії не мають уявлення, чи може введення мит призвести до зростання інфляції. Зараз інфляція в Болгарії становить 4,7%, що все ще вище, ніж у більшості країн ЄС. Країна має великі потужності з виробництва рафінованої та нерафінованої соняшникової олії та біодизеля. Болгарія не виробляє достатньо насіння соняшнику для своїх потужностей і сильно залежить від імпорту з України.

в