16 січня 2024, 13:20, Харчова безпека

Пташиний грип: Україна заборонила імпорт м'яса з Іраку, Швеції та США

В Україні ввели обмеження на ввезення м'ясних продуктів з Іраку, США та Швеції через пташиний грип та блутанг. Про це повідомили в Управлінні державного контролю на кордоні.

Розпорядження державного ветеринарного інспектора передбачає заборону на ввезення з Іраку тварин, які схильні до блутангу, а також генетичного матеріалу, отриманого від них. Заборона імпорту м'яса птиці зі США та Швеції пов’язана з реєстрацією там пташиного грипу,

В Україну заборонили імпортувати інкубаційні пташині яйця, а також отримані з них продукти з небезпечної частини Швеції. Виключення зробили для продуктів, які обробили методом, який знищує збудника пташиного грипу.

Аналогічне обмеження в січні ввели на імпорт інкубаційних яєць та птахів з американського штату Пенсильванія. Також Держпродспоживслужба заборонила ввезення відповідної продукції в Україну з Арканзасу, Міссурі, Алабами, Вашингтону, Каліфорнії, Орегону, Айови, Міннесоти, Монтани, Юти, Південної Дакоти, Північної Дакоти, Вісконсіну, Джорджії, Мериленту, Огайо, Колорадо, Канзасу, Мічигану, Нью-Йорку та Айдахо.

Слід зазначити, що вірус блутангу є інфекційним захворюванням вірусної природи. Чутливими до нього є жуйні тварини. Уражає він велику рогату худобу, вівців та кіз.

Як писав AgroPolit.com, у ЄС занепокоєні ввезенням української птиці та цукру. Також у ФАО зафіксували зниження продовольчих цін.

в