14 січня 2024, 13:07, Торгівля

Україна не може забезпечити свій агроекспорт завдяки власному зерновому коридору – ООН

Незважаючи на те, що Україна відкрила власний зерновий коридор в Чорному морі, він не повністю забезпечує її потреби в експорті аграрної продукції. Про це заявив речник Управління ООН з координації гуманітарних справ Савіано Абреу в інтерв’ю «Укрінформу».

За його словами, вихід рф з підтриманої ООН зернової угоди обернувся жахливими наслідками, як для України, так і для всього світу. Представник ООН підкреслив, що розірвання зернової угоди зробило неможливим експорт українського зерна на необхідному рівні.

Савіано Абреу додав, що розірвання зернової угоди також стало причиною збільшення цін на продукти на світовому ринку. Експерт підкреслив, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш працює над пошуком рішення, яке б гарантувало безпечне судноплавство у Чорному морі.

Проблема з цими альтернативами полягає в тому, що вони досі не є сталими чи бодай передбачуваними. Чорноморська ініціатива була системою, вона гарантувала безпеку суден, які заходять або виходять. На жаль, після її припинення ми знову побачили зростання мінної забрудненості у Чорному морі. І ми побачили рівень ударів по українських портах, зокрема на річці Дунай, які могли би бути альтернативними», — сказав Савіано Абреу.

Як писав AgroPolit.comукраїнський зерновий коридор в Чорному морі працює під постійними ударами ворога. Також за 2023 рік Україні вдалося наростити експорт через порти Великої Одеси на 15%.

в