10 січня 2024, 14:30, Торгівля

Польща виступили проти вільної торгівлі між Україною та ЄС

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський написав у листі до єврокомісара з питань торгівлі, що він «категорично проти» розширення вільної торгівлі з Україною. Про це повідомляє RMF FM.

Брюссель працює над постановою про продовження лібералізації торгівлі з Україною до червня 2025 року. За словами Чеслава Сєкерського, повна лібералізація торгівлі, запроваджена Євросоюзом після початку війни, мала «контрпродуктивний ефект».

Він наголосив, що проблеми з надмірним імпортом стосуються не лише зернових, але також цукру, м'яса птиці, яєць, м'яких фруктів, особливо замороженої малини, і яблучного концентрату. Міністр навів приклад цукру, імпорт якого з України зріс у двадцять разів.

На його думку, з Україною необхідно почати переговори про поступову, взаємну лібералізацію, що супроводжується поступовим приведенням українського сільського господарства до стандартів і права ЄС.

Міністр підтримав виключення цукру, м'яса птиці та яєць з регламенту вільної торгівлі ЄС і встановлення посилених захисних положень. Водночас він анонсував повернення Польщі до переговорів у рамках Координаційної платформи ЄС, в якій беруть участь Україна, Єврокомісія та сусідні з Україною країни.

Як писав AgroPolit.comнімецьки фермери оголошують страйк з перекриттям доріг. Також представник Польщі погрожує припинити угоду про вільну торгівлю ЄС та України

в