8 січня 2024, 16:50, Логістика/Техніка

Болгарія, Румунія та Туреччина: до розмінування Чорного моря може приєднатися ще більше країн

Члени НАТО Болгарія, Румунія та Туреччина запросили інші країни приєднатися до майбутньої операції з розмінування Чорного моря, спільної ініціативи з очищення моря від мін і забезпечення безпеки морських шляхів. Про це повідомляє Euractiv.

Ініціатива залишається відкритою для спільних дій та участі протимінних сил і засобів інших країн-членів НАТО за межами Чорноморського регіону. Поки що протимінні кораблі трьох чорноморських держав-союзників – Болгарії, Румунії та Туреччини – братимуть участь у складі Військово-морської групи протимінних заходів у Чорному морі.

Групу створила Туреччина ще в серпні, основним завданням якої є забезпечення безпеки морських шляхів у Чорному морі у відповідь на мінну загрозу, що виникла після початку повномасштабної війни рф проти України.

В уряді Болгарії стверджують, що діяльність групи не буде спрямована проти будь-якої іншої країни і що операція з розмінування Чорного моря має сприяти покращенню взаємодії та добросусідських відносин між учасниками.

Підписання Меморандуму про взаєморозуміння між урядами Болгарії, Румунії та Туреччини щодо створення Військово-морської групи протимінних заходів має відбутися в Стамбулі.

Як писав AgroPolit.com, в світі падають ціни на зернові культури. Також європейські виробники виступили за обмеження на ввезення цукру з України.

в