7 січня 2024, 13:00, Торгівля

Експерти розповіли, що відбувається з цінами овочів в Україні

На початку 2024 року всі овочі борщового набору в Україні, крім цибулі та моркви, коштують на 20% дорожче, ніж рік тому. Про це повідомляє УНІАН.

Рекордсменом зі зростання ціни за рік стала картопля, яка порівняно з початком 2023 року подорожчала в 3,5 рази, і зараз її оптова вартість становить 14 – 15,5 грн/кг. Водночас буряк та капуста коштують 10 – 11 грн за кг. Це на 20% дорожче, ніж торік.

Морква коштує 10 – 11 грн за кг, що на 48% дешевше. Цибуля порівняно з минулим роком подешевшала більш ніж удвічі і коштує 11,5 – 12,5 грн за кг. Експерти вважають, що такі падіння є результатом надмірних обсягів – надвиробництва моркви та цибулі. Скорочення попиту теж вплинуло на цінову ситуацію.

Аналітики зазначають, що підвищення цін на деякі овочі насамперед пов'язане з високими витратами на зберігання та транспортування, а також з підвищеними тарифами на електроенергію для виробників та вартістю пального.

На думку експертів, до кінця зими критичного зростання цін не очікується. Залежно від виду овочів цінове зростання може бути в межах 2 – 7%. Аналітики додають, що важливо враховувати загальні економічні умови в країні, які можуть впливати на ціни на продовольчі товари та погодні фактори.

Як писав AgroPolit.com, постраждалим від війни аграріям допоможуть з посівною. Також з'явився прогноз цін на агропродукцію на 2024 рік.

в