5 січня 2024, 08:31, Земля

В Кабміні розповіли, як планують розв’язувати проблему замінування фермерських земель

Непрямі втрати аграрного сектору через повномасштабну війну рф проти України досягли $31,5 млрд, а $14,3 млрд з них стосуються втрати доступу до земель та замінування. Про це повідомила перший віцепрем'єр-міністер — міністр економіки України Юлія Свириденко, пише NV.

За її словами, забруднення землі призвело до того, що українські аграрії втрачають на одному гектарі близько $930. Міністр зазначила, що вартість розмінування одного га сільськогосподарських угідь може сягати $1781.

Для пришвидшення розмінування планують:

  • використати найсучасніші технології,
  • стимулювати розвиток виробництва техніки для розмінування в Україні,
  • створити конкурентний ринок з розмінування,
  • покращити підготовку саперів.

Доступною для саперних робіт зараз є територія площею близько 50 тисяч квадратних кілометрів. Для координації зусиль з гуманітарного розмінування ми створили Міжвідомчу групу, яка розробила План пріоритетного розмінування земель сільськогосподарського призначення. Документ передбачає повернення у господарську експлуатацію 470 тисяч га найбільш цінних сільськогосподарських земель. Ми вже повернули у використання аграріїв понад 200 тисяч гектарів від запланованого. Це половина від того, що планували виконати за 4 роки» – зазначила Юлія Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, на замінованих землях України вирощували їжу для 81 млн людей. Також торгові шляхи у Чорному морі планують розмінувати за три місяці

в