4 січня 2024, 16:50, Земля

На замінованих землях України вирощували їжу для 81 млн людей

На потенційно замінованих землях України аграрії вирощували їжу, яка дозволяла прогодувати 81 млн людей у світі. Про це повідомила перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко, пише NV.

Вона підкреслила, що зараз 6 млн людей знаходиться в зоні ризику через замінування земель і якщо не продовжити їх очищувати нещасні випадки можуть почастішати і сягнути 9 тис. до 2030 року.

Міністр підтвердила, що деякі фермери продовжують ризикувати життям, намагаючись власноруч очистити поля. Юлія Свириденко закликала довіряти розмінування лише сертифікованим фахівцям, оскільки тільки вони мають право на таку діяльність і відповідні навички. Зараз близько 19% фермерських земель залишаються потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами.

Масштаби потенційного забруднення території України вибухонебезпечними предметами — безпрецедентні. Станом на початок року потенційно забрудненими вважалися 174 000 км² землі включно з окупованими територіями та акваторіями. Нині ми досягли того, що ця цифра знизилася до 156 000 км². За рік ми змогли обстежити територію, більшу за площею ніж Чорногорія. Залежно від регіону, 5 − 10% потенційно забруднених земель можуть потребувати технічного обстеження», – зазначила Юлія Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, торгові шляхи у Чорному морі планують розмінувати за три місяці. Також в Україні виділили 1 млрд грн на компенсації за агротехніку

в