2 січня 2024, 12:10, Рослинництво

Експерти назвали досягнення і втрати аграріїв за другий рік повномасштабної війни

Прямі збитки агросектору України від війни досягли $6,6 млрд, а втрати у  сільськогосподарській техніці становлять близько трьох мільярдів. Про це повідомляє УНІАН.

Незважаючи на втрати, аграріям вдалося зібрати 78,7 млн т врожаю. У цей об’єм входить 57,86 млн т зернових, а також 20,76 млн т олійних культур. Порівняно з показниками минулого року, сумарний урожай збільшився на 23,6% – 15,02 млн т.

Урожай зернових збільшився на 24,2% – 11,26 млн т, а олійних культур — на 22,1% – 3,76 млн т. У минулому році мільйони га земель залишалися не засіяними, незважаючи на звільнення та розмінування частини зайнятих окупантами територій.

Досягти рекордних результатів урожайності аграріям у 2023 році вдалося завдяки сприятливій погоді. Показник збору агропродукції з гектара досяг 51,8 ц, замість минулорічного – 45,8 центнерів.

У тваринництві українські фермери у 2023 році теж досягли позитивної динаміки. Виробництво всіх видів м'яса збільшилося до 3,1 млн т. В основному такого результату вдалося досягти завдяки птахівництву.

Незважаючи на збільшення обсягів виробництва м’яса, вони все ще поступаються результатам довоєнного часу. Одною з головних проблем аграріїв в минулому році став експорт.

Як писав AgroPolit.com, Україна поставила історичний рекорд з врожайності. Також Україна планує покращити протиповітряну оборону для пришвидшення експорту зерна Чорним морем.

в