28 грудня 2023, 09:33, Торгівля

Україна займає третє місце серед країн-постачальників агропродукції до Європи

Україна на 11% збільшила постачання аграрної продукції до Європи за перші дев’ять місяців 2023 року і залишається на третій позиції серед найбільших постачальників сільськогосподарської продукції до ЄС. Про це повідомляє Єврокомісія у грудневому звіті щодо сільськогосподарської торгівлі ЄС, пише Укрінформ.

 

 

 

Імпорт з України продемонстрував найбільше зростання з січня по вересень у порівнянні з 2022 року – на 891 млн євро (або на 11%), головним чином, через вищий імпорт зернових культур. Разом з цим імпорт ЄС з України був нижчим за рівень 2022 року, починаючи з червня, але майже повернувся до рівня 2021 року у вересні поточного року», – говориться у повідомленні.

В абсолютних показниках обсяг українського аграрного експорту до ЄС у період із січня по вересень 2023 року сягнув 8,75 млрд євро.

Україна поступається лише Бразилії та Великій Британії у списку найбільших  експортерів аграрної продукції до ЄС.

За цей же період Україна імпортувала з ЄС аграрну продукцію на суму 2,505 млрд євро, що на 19% більше, ніж за цей же період 2022 року. Серед найважливіших напрямків європейського аграрного експорту Україна посідає 14 позицію (1% від загального обсягу сільськогосподарського експорту ЄС)», – зазначається у звіті.

Нагадаємо, що за підсумками 2023 року загальний агроекспорт України становить $22,9 млрд. При цьому  половина, наприклад, зернового – з «тіні» і з нього не сплачувалися на внутрішньому ринку податки.

в