23 грудня 2023, 18:00, Логістика/Техніка

Аграрії Польщі розблокували пункт пропуску Шегині-Медика

Польські фермери припинили блокаду пункту перетину державного кордону «Шегині-Медика». Про це повідомив віце-міністр Міністерства аграрної політики Польщі Міхал Колодзейчак.

Польський чиновник розповів, що разом з міністром сільського господарства Польщі Чеславом Сєкєрським зустрівся з протестувальниками.

Фермери погодились на деблокування, проте вимагали вирішення трьох своїх потреб:

  • дотації на закупівлю кукурудзи;
  • збереження сільськогосподарського податку на рівні 2023 року
  • продовження термінів кредитів ліквідності

За словами віце-міністра, вирішувати ці питання будуть за столом переговорів після Нового року. Організатор протесту польських фермерів Роман Кондров заявив, що протести відновляться 2-3 січня. Блокаду пункту перетину державного кордону «Шегині-Медика» польські фермери розпочали 23 листопада.

Польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада. Серед основних вимог до Уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

Як писав AgroPolit.comлогістичні труднощі призвели до падіння експорту агропродукції з України на 7%. Також міністр інфраструктури Польщі розповів про складнощі у вирішенні проблеми протестів перевізників.

в