19 грудня 2023, 09:54, Торгівля

Зростання на 40%: в Україні оголосили експортні результати транспортного безвізу

З моменту запуску транспортного безвізу, на 40% збільшився рух товарів автомобільними шляхами з України до Євросоюзу і навпаки. Про це повідомив віцепрем'єр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За інформацією міністра, у минулому році, порівняно з 2021 роком, об’єми експорту з України у Європейський Союз збільшилися на 41%. Всього за 1,5 року з моменту запуску транспортного безвізу з України до Євросоюзу автошляхами ввезли на 47% більше товарів, порівняно з результатами перед підписанням угоди.

Віцепрем'єр наголосив на тому, що важливо повністю розблокувати кордон України із її західними сусідами. Слід зазначити, що Україна та Євросоюз домовились про «транспортний безвіз»  у червні 2022 року, підписавши відповідну угоду. У березні поточного року її продовжили до червня 2024 року.

Запобігання нових блокад у майбутньому має стати принципом економічної безпеки нашого регіону. Головний висновок – що ця угода підтримує нашу економіку та експорт. Так, наприклад, завдяки підписанню угоди цьогоріч експорт дорожним транспортом зріс на 30%, імпорт – на 25%. Це підтверджує позитивний вплив угоди», – зазначив Олександр Кубраков.

Як писав AgroPolit.com, Україна попросить Євросоюз продовжити транспортний безвіз. Також перевізники Угорщини теж поновили блокаду кордону з Україною.

в