18 грудня 2023, 16:50, Торгівля

AgroPolit.com назвав кроки, які необхідно зробити Україні для впровадження європейського агрокурсу

Щоб Україна змогла зберегти і розвинути власний агрокомплекс під час приєднання до Європейського Союзу, уряд має виконати п’ять обов’язкових кроків. Про це повідомляє AgroPolit.com в матеріалі «Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?».

Перелік обов’язкових кроків виглядає так:

  • Стимулювання галузі зрошення в Україні.
  • Розвиток логістики залізничними шляхами та підвищення ефективності роботи Укрзалізниці.
  • Надання агропідприємцям податкових пільг для стимулювання довгострокових проектів у садівництві, ягідництві та переробці сільхозпродукції.
  • Реформування ринку добрив для ліквідації монополії на виробництво добрив в межах країни та залучення ефективних власників.
  • Прийняття програми розвитку біоенергетики, яка має стимулювати виробництво біогазу, біометану, біодизеля, а також вирощування енергетичних агрокультур.

Слід зазначити, що представники агросектору частини європейських країн залишилися незадоволені майбутнім вступом України до ЄС. Зараз їх реакцію можна спостерігати по блокаді українського кордону перевізниками і фермерами європейських країн, таких як Польща та Словаччина.

Як писав AgroPolit.com, вступ до ЄС дасть Україні додаткові 2% ВВП. Також Польща погрожує на 20 років перекрити вітчизняний агроекспорт.

в