16 грудня 2023, 09:01, Земля

Експерти розповіли про масштаби впливу війни на сільськогосподарські землі України

З моменту вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року значна частина бойових дій велася на сільськогосподарських угіддях, що завдало шкоди аграрній економіці країни. Таким є висновок авторів звіту Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

Характер впливу війни на українські сільськогосподарські угіддя залежить від регіону. Пов’язана з війною шкода сільськогосподарським угіддям України включає воронки та інші фізичні руйнування внаслідок атак боєприпасами; можливе хімічне зараження від боєприпасів, розливів палива, залишків снарядів і людських останків; і западини від гусеничних машин.

За словами головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, російські війська щодня випускали по українських позиціях від 40 до 60 тис. снарядів у серпні 2022 року. До 20% випущених боєприпасів не детонують, а російські війська регулярно мінують поля та ліси.

Серед загроз для сільськогосподарських угідь України, боєприпаси, що не розірвалися, і велике розміщення наземних мін залишаються поширеними проблемами. Забруднення протипіхотними мінами настільки велике, що воно є безпрецедентним у 21 столітті, із встановленими протипіхотними мінами, які налічують сотні тисяч.

До середини 2023 року Україна стала найбільш замінованою країною у світі, обігнавши Афганістан, Сирію, Камбоджу та інші країни, де міни є звичайним явищем. Близько 30% території України, або приблизно 174 тис. квадратних кілометрів, потребують обстеження та, за необхідності, розмінування.

Ще 13,5 тис. квадратних кілометрів Чорного та Азовського морів, а також українських річок та інших водойм потенційно забруднені наземними мінами. Масштаби використання наземних мін в Україні призвели до великого, розосередженого та складного рівня забруднення.

Як писав AgroPolit.com, 1,6 млн га ймовірно замінованих сільгоспземель потребують обстеження. Також в Україні громади можуть збільшити земельні прибутки, виконавши 4 кроки.

в