15 грудня 2023, 15:41, Інвестиції

Вступ України до Євросоюзу: AgroPolit.com з’ясував, як це вплине на  європейських агровиробників

В публічному просторі з’явилися два документи, які оцінюють вплив вступу України до Євросоюзу на агровиробництво і конкуренцію в ЄС. Ці документи є в розпорядженні  AgroPolit.com.

Мова йде про наступні документи

  • Документ авторства Союзу фермерів Німеччини про подальшу долю реформи спільної аграрної політики єврозони після 2027 року;
  • Звіт Інституту німецької економіки про фінансові наслідки для Європи входження України та інших нових держав-членів.

З детальним розбором обох документів можна ознайомитись в матеріалі AgroPolit.com: «Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?»

Згідно з документами, розширення Євросоюзу за рахунок включення до нього України та ряду інших держав може викликати значні зміни в бюджеті. Аналітики підрахували, що розширення ЄС стане причиною додаткових витрат у 260 млрд  євро.

В німецькому документі сказано, що лише через вступ України до ЄС бюджетні витрати збільшиться на 15%. Сільськогосподарські субсидії для України сягнуть близько 70 – 90 млрд євро. Додатково Євросоюзу доведеться витратити 50 – 90 млрд євро для збереження політики згуртованості. За даними експертів, такі масштаби витрат можуть змусити Євросоюз до реформування.

Як писав AgroPolit.comексперт розповіла, наскільки охоче банки кредитують аграріїв України в умовах війни. Також експортувати агропродукцію вантажівками економічно недоцільно.

в