14 грудня 2023, 18:01, Земля

В Україні зменшилася кількість підривів в полях – експерт

Всього на звільнених від російських окупантів територіях України 2,4 млн га потребують обстеження на наявність мін, але з урахуванням 20-кілометрової прифронтової зони, площа скорочується до 1,6 млн га. Про це розповів засновник компанії Feodal Андрій Дем’янович в інтерв'ю Latifundist.com.

За його словами, спеціалісти вже встигли опрацювати сотні заяв від аграріїв. Експерт додав, що частину землі за цими заявками вже розмінували, а на інших ділянках обстеження триває досі. Загалом експертам компанії Feodal вдалося оцифрувати всі поля на окупованих та звільнених територіях, а також накопичити дані з точними координатами кожного поля.

Слід зазначити, що за листопад піротехніки обстежили більше 17 тис. га сільськогосподарських земель. З початку 2023 року спеціалісти обстежили на наявність мін більше 257 тис. гектарів угідь.

Змінилася, на мою думку, свідомість аграріїв. А саме відношення до проблеми керівників агропідприємств: вони вже не посилають своїх механізаторів у поле, з надією на вдачу. Тож і бачимо менше підривів. З'явилась обізнаність в плані очікування. Аграрії розуміють, що гуманітарне розмінування — це довго, і вони готові чекати», — зазначив Андрій Демʼянович.

Як писав AgroPolit.com, 1,6 млн га ймовірно замінованих сільгоспземель потребують обстеження. Також в Україні громади можуть збільшити земельні прибутки, виконавши 4 кроки.

в