12 грудня 2023, 18:01, Логістика/Техніка

Незважаючи на протести: Україна попросить Євросоюз продовжити транспортний безвіз

Україна, незважаючи на позицію країн-сусідів, планує попросити Євросоюз про продовження транспортного безвізу. Про це сказав заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач, пише LIGA.net.

Транспортний безвіз – це угода, яка скасовує для українських перевізників дозволи на транзитні та двосторонні перевезення до країн – членів Євросоюзу. До початку блокади польського кордону перевізниками, угода дозволяла уникнути зупинки українського експорту через автомобільні пропускні пункти.

Раніше представники трьох країн Польщі, Словаччини та Угорщини запропонували Єврокомісії переглянути угоду і повернутися до дозвільної системи. Європейська комісія відмовилась від пропозиції зазначених країн.

У березні сторони планують обговорювати можливість продовжити транспортний безвіз для України після червня наступного року.

Ми працюємо над продовженням транспортного безвізу з Євросоюзом, працюємо з нашими сусідами, щоб показати їм, що ми не вплинули на ринок вантажних перевезень в їхніх країнах, а навпаки – збільшили ці можливості. Тому що імпорт з Польщі в Україну зріс на 40%. Більшість вантажів іде саме автомобільним транспортом», – сказав Сергій Деркач.

Як писав AgroPolit.com, новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск виклав проєвропейське бачення Польщі та пообіцяв рішучу підтримку України. Також в Україні хочуть розширити механізм страхування військових ризиків при експорті зерна.

в