12 грудня 2023, 13:20, Фінанси

В Україні хочуть розширити механізм страхування військових ризиків при експорті зерна

Українська сторона обговорила з міжнародними страховими компаніями перші результати від проєктів, спрямованих на зниження ціни страхування при експорті аграрної продукції морем. Про це повідомила перший віцепрем’єр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Сторони розглянули варіанти для розширення подібного механізму на експорт іншими шляхами. Слід зазначити, оновлений механізм страхування ризиків при морських перевезеннях в українських територіальних водах має зменшити затрати на страхування зерна на 2,5%, порівняно з основним страховим тарифом.

За підрахунками експертів, такий підхід дасть можливість  зернотрейдерам зекономити на кожній тонні вантажу 100 – 140 грн. Загалом аграрні товаровиробники мають отримати від механізму 4 млрд грн.

Спільно зі страховим ринком ми вже реалізуємо перші проєкти у частині механізму здешевлення страхування морських перевезень у територіальних водах України. Для нас це дуже важливо, адже сприятиме безпеці морських перевезень і збільшенню обсягів українського експорту. Страхування суден — один із найскладніших проектів, в якому задіяні десятки зацікавлених учасників. Це яскраво демонструє, що міжнародний страховий ринок готовий працювати в Україні», — зазначила Юлія Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, оточення путіна збагачується на українському зерні. Також Румунія пообіцяла збільшити експорт зерна з України.

в