7 грудня 2023, 18:01, Держпідтримка

Україна може відновити економіку, завдяки держпідтримці переробної промисловості – експерт

Українській економіці в умовах повномасштабної війни потрібен мультиплікаційний ефект, якого може надати держпідтримка переробної промисловості. Про це заявив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

В якості прикладу мультиплікаційного ефекту, спікер навів індустріальний парк «Коростень». За його словами, цей об’єкт займає одну п’яту виробничих площ, включаючи чотири заводи. Дмитро Кисилевський зазначив, що близько $300 млн. індустріальний парк отримав в якості інвестицій.

Це дало можливість забезпечити 2 тис. працівників робочими місцями. За словами нардепа, після перемоги у Коростені планують побудувати ще один завод, фундамент якого вже заклали.

Зовнішні аудитори бувають у Коростені не рідше разу на квартал. Перевіряється все – від чистоти підлоги у цехах до еконологічності кожної стадії виробництва. Це дозволяє компанії впевнено заходити навіть на найбільш конкурентні ринки. Зростання виробництва на МДФ стримує не дефіцит попиту, а виключно внутрішні українські проблеми: непрозорість ринку деревини та логістика. Попри ці обмеження та війну Коростенський деревообробний кластер лише цього року сплатив 560 мільйонів гривень ПДВ», – підкреслив Дмитро Кисилевський.

Як писав AgroPolit.comновий зерновий коридор може дозволити експортувати 2,5 млн т агропродукції на місяць. Також в Україні в 2024 році аграрії зможуть отримати компенсацію за придбання агротехніки.

в