7 грудня 2023, 08:30, Торгівля

Блокада польського кордону стала корисною для українських сироварів

В Україні обсяг виробництва сиру почав перевищувати показники довоєнного часу, але коли вдасться розблокувати польський кордон, вітчизняні сировари можуть скоротити виробництво під тиском імпортної продукції. Про це повідомляють аналітики INFAGRO.

Експерти зазначають, що блокада польського кордону заважає стрімкому зростанню імпорту. Слід сказати, що у жовтні Україна ввезла рекордний об’єм молочних продуктів за час повномасштабної війни.

Зростання зафіксували щодо всіх видів, однак  найбільшу частку імпорту зайняли сири з показником у 3,2 тис. т. За прогнозами аналітиків, вітчизняні сировари у найближчий час можуть зіштовхнутися із посиленням конкуренції з польськими колегами.

У таких умовах собівартість виробництва суттєво збільшується, тому сироділи з початку осені фактично щомісяця збільшують ціни на 5%. Можливо, така практика і спрацювала б, якби не існували можливості імпорту, але ні, імпорт точно зростатиме, і тоді заводам уже не треба буде зайва сировина, навіть якщо вона подешевшає. Виробництво сиру в останні місяці вище, ніж у довоєнному 2021 році, і це пояснюється лише тим, що імпорт поки менше. Не виключено, що наступного року сироробам доведеться суттєво скорочувати випуск своєї продукції», – зазначають аналітики.

Як писав AgroPolit.com, перевізники Польщі заважають постачанню волонтерською допомоги до захисників України. Також Україна виконала всі зобов’язання для розблокування кордону з Польщею.

в