6 грудня 2023, 11:04, Рослинництво

В Україні хочуть посилити держконтроль у сфері захисту рослин

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №10314, присвячений державному контролю у сфері захисту рослин в умовах воєнного стану. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Законопроект пропонує вирішення таких питань:

1) узгодження законодавства у сфері захисту рослин із Законом України «Про адміністративну процедуру»;

2) затвердження порядку здійснення прогнозу розвитку і поширення шкідливих організмів;

3) встановлення права Головного державного фітосанітарного інспектора України, головних державних фітосанітарних інспекторів та державних фітосанітарних інспекторів організовувати та проводити навчання осіб, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням і торгівлею пестицидами;

4) усунення колізій у нормах Закону України «Про карантин рослин», які визначають повноваження центральних органів виконавчої влади та Головного фітосанітарного інспектора із запровадження карантинного режиму у межах декількох областей;

5) регламентація аналізу фітосанітарного ризику з урахуванням положень міжнародних стандартів;

6) закріплення повноважень щодо формування списку та рівня присутності регульованих некарантинних шкідливих організмів, з урахуванням положень міжнародних стандартів та законодавства ЄС.

Як писав AgroPolit.com, польська сторона пропонує компроміс у питанні блокади кордону з Україною. Також Володимир Зеленський підписав держбюджет – 2024.

в