9 грудня 2023, 13:03, Земля

7,4 тис. угод на місяць: через війну ринок землі в Україні скоротився на третину

В Україні через розв’язану рф повномасштабну війну ринок землі скоротився приблизно на третину, але в західних областях торгувати ділянками почали навіть активніше. Про це повідомляє УНІАН.

За підрахунками експертів, до початку розв’язаної рф повномасштабної війни на місяць укладали в середньому 10 тис. угод з продажу землі. Зараз цей показник знизився до 7,4 тис. Експерти зазначають, що на ринку землі спостерігається диспропорція в залежності від регіону, але вона мала місце і до повномасштабного вторгнення.

Аналітики зазначають, що традиційно в східних та центральних областях України землю продавали активніше, ніж у західних. За їх словами, це пов’язано з кількістю колгоспів у минулі роки у відповідних регіонах і, як наслідок, розміром паїв у окремого аграрія.

Учасники ринку погоджуються, що він почав поступове відновлення, хоча значні обсяги сільськогосподарських земель залишаються під окупацією, або у зоні активних бойових дій. За підрахунками експертів, незважаючи на загальне падіння ринку, у Західних областях кількість транзакцій збільшилася на 10-20%. Найбільший підйом у кількості операцій з купівлі і продажу землі показали Чернівецька та Івано-Франківська області.

Як писав AgroPolit.com, земельний ринок відновлюється від шоку війни, але у аграріїв залишається цілий ряд проблем. Також через блокаду польського кордону Україна втратила 9,3 млрд грн митних платежів.

в