3 грудня 2023, 13:03, Рослинництво

Експерт розповів, на чому аграрії змушені економити в умовах війни

Перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький розповів, чи переорієнтовуються аграрії на інші культури в умовах війни, на чому економлять і як часто змушені закривати господарства. Про це повідомляє УНІАН.

Він підкреслив, що незважаючи на виклики, аграрії працюють по-максимуму. Тарас Висоцький зазначив, що в Україні цього року фермерам вдалося засіяти всі доступні площі. Спікер додав, що в осінню кампанію посіяли не менше, аніж минулого року.

Перший заступник аграрного міністра розповів про очевидну переорієнтацію і збільшення олійних культур. За його словами, зростає частка сої, а відсоток ріпаку і соняшнику залишається високим. Тарас Висоцький зазначив, що ще однією тенденцією є зростання виробництва і переробки цукру.

Де можливо, фермери намагаються зменшити кількість зернових – пшениці, ячменю, кукурудзи. Поступово відновлюється тваринництво, рік до року зростає виробництво молока в сільських господарствах, поголів’я свиней, птиці. Тобто інвестують туди, де можливо йти в додану вартість і в переробку зернових. Також кількість садів збільшується. Уряд видав грантів на посадку більше 2 тисяч гектарів нових садів і на понад 40 гектарів теплиць», – зазначив Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, новий зерновий коридор може дозволити експортувати 2,5 млн т агропродукції на місяць. Також в Україні в 2024 році аграрії зможуть отримати компенсацію за придбання агротехніки

в