30 листопада 2023, 13:26, Харчова безпека

На гуманітарну програму «Зерно з України» надійде 2 млн євро від Литви

Уряд Литви виділив 2 млн євро на гуманітарну програму «Зерно з України», що реалізується Україною та її міжнародними партнерами. Про це повідомляє видання LRT.lt.

Слід зазначити, що повномасштабна війна рф проти України порушила логістику експорту українського зерна. Це, в свою чергу, викликало подорожчання продовольства на світових ринках.

Зокрема, після початку війни суттєво підвищилися ціни на зерно. В таких умовах Україна та її партнери започаткували ініціативу «Зерно з України». Її мета полягає у підтримці українського зернового експорту, а також забезпеченні глобальної продовольчої безпеки.

Нагадаємо, що Литва вже виділяла на підтримку зазначеної програми 2 млн євро у минулому році. Першою про бажання країни зробити внесок розповіла прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, коли відвідувала Київ в рамках офіційного візиту.

Оскільки війна триває, ми повинні спільно забезпечити безперервність допомоги, і Литва також приділяє цьому пильну увагу. Ініціатива "Зерно з України" відіграє важливу роль у пом'якшенні негативного впливу війни на світовий ринок продовольства та у зміцненні спроможності України експортувати зерно, особливо до вразливих країн», – зазначив міністр фінансів Литви Гінтаре Скайстє.

Як писав AgroPolit.comПольща оприлюднила список компаній, які скуповували українську агропродукцію. Також збільшення агроекспорту з України до ЄС не має негативних наслідків

в