29 листопада 2023, 14:33, Торгівля

Блокада кордону може викликати перебої з поставками предметів довгострокового використання

Блокада кордону польськими перевізниками не має спричинити в Україні підвищення цін на продовольство, але з предметами довгострокового використання можуть виникнути перебої. Такий прогноз зробив економіст Олег Пензін, пише УНН.

Він підкреслив, що продовольством Україна себе забезпечує, імпортуючи невелику кількість товарів – морожену рибу, сіль, банани, лимони та цитрусові. Аналітик додав, що паливо теж не має подорожчати, але зріджений газ є виключенням. Експерт повідомив, що блокада кордону також може призвести до перебоїв з побутовою хімією.

Слід зазначити, що польські перевізники заблокували низку пропускних пунктів на польсько – українському кордоні. Причиною страйку назвали дозволи на перетин європейського кордону, введені ЄС для українських водіїв.

Пально-мастильні матеріали, в основному, йдуть у нас залізницею. Автомобільним транспортом, в основному, їде скраплений газ. І по скрапленому газу дійсно є питання – він зріс у ціні, оскільки... є дефіцит. Ми маємо певні запаси побутової хімії і електротоварів. Якби це блокування було місяці три-чотири, то, напевно, ми б це відчули. Поки що ми більш-менш спокійно реагуємо на ці речі через наявність залишків на складах. Це стосується і будівельних сумішей та матеріалів, які їдуть із Польщі», –  зазначив Олег Пензін.

Як писав AgroPolit.comексперт розповів, скільки втрачають українські агроекспортери через страйк польських перевізників. Також польська сторона пропонує компроміс у питанні блокади кордону з Україною

в