28 листопада 2023, 09:53, Політика

Протест на кордоні: Польща закликає Україну виконати вимоги протестувальників

Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик виклав у листі до віце-прем'єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова пропозиції Варшави, які стосуються розв’язання кризи, що склалася на кордоні. Про це йдеться на сайті польського уряду.  

Польський міністр зазначив, що однією з причин акції протесту польських підприємців транспортної галузі є запровадження українською стороною системи ЄЧерга. Він вважає, що це призвело до суттєвого подовження часу очікування вантажівок, зареєстрованих у Євросоюзі, які поверталися з України.  

Представник Польщі додав, це унеможливлює виконання подальших замовлень і знижує конкурентоспроможність компаній. На думку мітингувальників, нова система допускає нерівне ставлення до перевізників з України та Польщі. 

Анджей Адамчик закликав терміново вжити заходів для виконання вимог польських автоперевізників, за які відповідає українська сторона. Його ідея полягає в тому, щоб виключити обов’язкову реєстрацію в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до Євросоюзу без вантажу, принаймні на двох пунктах пропуску.  

Міністр висловив сподівання, що українська сторона прийме це звернення. Він підкреслив, що цей крок буде спрямований на добробут українських та польських водіїв, перевізників та підприємців з інших секторів економіки. 

Протестуючі перевізники Польщі вимагають відновлення дозволів на міжнародні перевезення, які були скасовані згідно з угодою між Євросоюзом та Україною. Тому міністр Анджей Адамчик звернувся до Адіни Валеан – Європейського комісара з транспорту, з пропозицією створити спільний комітет для аналізу впливу цієї угоди на ринок автомобільних перевезень Євросоюзу. До складу такого комітету можуть входити представники сторін угоди.  

Як писав AgroPolit.com, польські фермери ввели цілодобову блокаду ще одного пропускного пункту. Також Україна приєдналася до експортної програми ЄС.

в