26 листопада 2023, 09:04, Торгівля

Експорт агропродукції з України продовжує падати через протест польських водіїв

Перевезення продовольства автомобільним транспортом з України скоротилися на 5,2% за перші 20 днів листопада через труднощі на кордоні з Польщею, спричинені страйком водіїв. Про це повідомляє Reuters.

327 тис. т сільськогосподарських товарів було експортовано вантажівками з 1 по 20 листопада проти 345 тис. т за той самий період у жовтні. Польські далекобійники перекрили дороги до трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною на знак протесту проти того, що вони вважають бездіяльністю уряду через втрати бізнесу іноземним конкурентам.

Пропуск транспортних засобів через митні пункти пропуску на кордоні з Польщею продовжує знижуватися і склав 3700 т вантажів на добу проти піку в 7500 т на добу місяцем раніше. Рух на кордонах з Румунією, Угорщиною та Молдовою стабільний.

Очікується, що Україна у 2023 році зможе зібрати 79 млн т зернових та олійних культур, а експортний профіцит у 2023 – 2024 маркетинговому році становитиме близько 50 млн т. Слід зазначити, що раніше на головному пункті перетину кордону Угорщини з Україною утворилися довгі черги. Вантажники змінили маршрути з пунктів пропуску в Польщі та Словаччині через блокування, оскільки далекобійники вимагають обмежень для українських водіїв.

Як писав AgroPolit.com, в Україні права на землю не оформили 120 тисяч власників ділянок. Також трейдери вважають, що боротьба уряду за валютну виручку може загрожувати всьому агроекспорту

в