24 листопада 2023, 08:30, Харчова безпека

Небезпечно для життя: в Україну потрапили отруйні фрукти

В Україну потрапили отруйні єгипетські мандарини, які завезли на вітчизняні ринки через імпорт із Греції. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

Експерти знайшли у фруктах надлишок пестициду диметоату, а перевищення цього елементу досягає 33 разів від норми. Українські компанії закликали якнайшвидше вилучити з продажу отруйні мандарини.

Підприємці мають письмово проінформувати Держпродспоживслужбу, якщо виявлять пестицид у фруктах. За офіційною інформацією, мандарини імпортували з Греції, а їх експортером виступила компанія DROSERO TRADE SMPC. Українським імпортером відповідних фруктів стала фірма «Фудком» з Києва.

Раніше оповіщення про потрапляння на територію України небезпечних мандаринів надійшло через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів і кормів RASF.

Слід зазначити, що диметоат застосовують проти шкідників. Попадання пестициду через рот, повітряно-краплинним шляхом або через пори до організму людини може спричинити нудоту, діарею, помутніння зору, пітливість та утруднене дихання. При частих контактах людини з димеотатом, у неї може простежуватися дратівливість, дезорієнтація розлади серцево-судинної системи, складнощі з мовленням, кошмарні сни, погіршення концентрації та пам'яті.

Як писав AgroPolit.com, українські сири можуть зникнути з продажу. Також експерти розповіли про основні тенденції на ягідних ринках світу.

в