22 листопада 2023, 13:24, Земля

У Фонді держмайна зробили прогноз щодо запуску Земельного банку

Фонд держмайна презентував представникам Міжвідомчої робочої групи дорожню карту запуску Земельного банку в Україні. Про це повідомили в ФДМУ.

Міжвідомча робоча група складається з представників Держгеокадастру, платформи Prozorro.Продажі, профільних комітетів Верховної Ради, Мінагрополітики та Мін'юсту.

Експерти в першу чергу мають вирішити наступні питання:

  • збереження землі для племінних господарств,
  • врегулювання проблем збору врожаю,
  • відповідність ділянок заявленому стану.

Консолідувати державні землі планують у декілька етапів. Першими у земельний банк планують передати угіддя державних підприємств, які перебувають на етапах банкрутства і ліквідації.

Далі пройде робота з землями без обмежень та обтяжень. На третьому етапі до Земельного банку планують доєднати землі державних підприємств, які мають проблеми, тому їм потрібен індивідуальний підхід.

Виконувач обов’язків голови Фонду держмайна Олександр Федоришин повідомив, що перші два етапи передачі земельних активів мають відбутися протягом двох або трьох місяців. Керівник фонду підкреслив, що це можливо при консолідації позиції зацікавлених органів держави. Фонд також продовжує розробку проєкту положення щодо Земельного банку.

Як писав AgroPolit.com, Україна потребує допомоги донорів для розмінування. Також Приватбанк буде судитися з державою за ділянки в Буковелі.

в