7 листопада 2023, 12:11, Логістика/Техніка

Блокада агроекспорту: Україна не отримала офіційних вимог від польських протестувальників

Українська сторона не отримала від польських страйкарів офіційних вимог, але вони вже заблокували три найбільші пункти пропуску на польсько-українському кордоні. Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Там зазначили, що Україна відкрита до діалогу. Представники українського міністерства підтримують діалог з прикордонними службами, українськими перевізниками, Єврокомісією, Міністерством інфраструктури Польщі та посольством у Польщі.

Українська сторона продовжує цілодобову роботу над розблокуванням кордону. Слід зазначити, що на кордоні України і Польщі страйк розпочався 6 листопада. Польські перевізники незадоволені транспортним безвізом для України.

З інформації, яка доступна з повідомлень медіа та соцмереж, серед вимог: скасування транспортного безвізу – тобто повернення до системи дозволів на вантажні перевезення, окремі смуги й окремі черги для вантажівок з номерами ЄС і порожніх, доступ до системи Шлях. За наявності офіційної та аргументованої позиції з боку польських партнерів ми відкриті до конструктивного діалогу. Для нас важливо, щоб інтереси перевізників обох країн були враховані», – зазначили в міністерстві.

Як писав AgroPolit.com, протести перевізників Польщі можуть зірвати експорт української агропродукції до ЄС. Також через блокаду перевізниками польського кордону Україна може втратити 30% експорту 

в