7 листопада 2023, 09:50, Логістика/Техніка

Протести перевізників Польщі можуть зірвати експорт української агропродукції до ЄС – посол

Український агроекспорт наземними шляхами опинився під загрозою зриву, оскільки польські перевізники вирішили заблокувати пункти пропуску між Польщею та Україною. Про це повідомив посол України у Польщі Василь Зварич.

Посол звернувся до польських протестувальників з проханням відмовитися від блокади кордону, обравши інші методи для  відстоювання прав. У жовтні з’явилася інформація, що польські перевізники вирішили з листопада розпочати страйк, який має тривати до кінця року.

В рамках акції вони пригрозили перекрити всі пропускні пункти на польсько-українському кордоні. Протестувальники скаржаться на надмірну конкуренцію, яку, за їх словами, викликала лібералізація перевезень між країнами Євросоюзу та Україною.

Блокування польськими перевізниками доріг до прикордонних переходів Польщі з Україною в Гребенному, Дорогуську, Корчовій є болючим ударом у спину Україні, яка страждає від російської агресії. Під загрозою – коридори солідарності між Україною та ЄС, які проходять через територію Польщі. Адже в умовах війни такі методи лише грають на руку нашому спільному ворогові — російським терористам, і шкодять інтересам не лише України, а й Польщі та всієї Європи», – зазначив Василь Зварич.

Як писав AgroPolit.com, шляхи солідарності принесли Україні 42 млрд євро. Також через блокаду перевізниками польського кордону Україна може втратити 30% експорту

в