1 листопада 2023, 08:30, Рослинництво

Біометан: Україна може забезпечити 20% енергетичних потреб ЄС

За рахунок відходів аграрного виробництва, Україна може забезпечити не лише свої, але й європейські енергетичні потреби, розвиваючи виробництво біометану. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня.

За його словами, в Україні енергетичний потенціал біомаси перевищує 25 млн т на рік у нафтовому еквіваленті. Заступник міністра додав, що Євросоюз планує виробляти до 35 млрд кубометрів біометану на рік до 2030 року. Віталій Головня висловив впевненість, що Україна потенційно здатна забезпечити близько 20% потреб ЄС.

Представник Мінагро підкреслив, що біогазові та біометанові заводи виробляють і дигестат – органічне добриво, яке може стати необхідним при відновленні ґрунтів.

У виробництві біометану Україна може конкурувати з будь-якими країнами та запропонувати найдешевшу сировину. Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських угідь і, відповідно, один з найкращих у світі потенціалів для виробництва біометану. Використання біоенергетичного потенціалу аграрної галузі та переробної промисловості сприятиме децентралізації енергосистеми та надійному енергозабезпеченню громад», – зазначив Віталій Головня.

Як писав AgroPolit.com, Україна зацікавлена в експорті біометану до Європи. Також у Німеччині обговорюють варіанти заміни російського газу українським біометаном.

в