29 жовтня 2023, 09:00, Логістика/Техніка

Аграрії на звільнених територіях змушені працювати в збиток

В Україні аграрії на звільнених територіях відмовляються від посіву важливих культур, оскільки через проблеми з логістикою змушені продавати врожай за безцінь. Про це повідомляє DW.

У аграріїв виникли проблеми з експортом зерна через блокаду рф портів України, обстріли ворогом зернової інфраструктури, ускладнену логістику, заміновані поля, низькі ціни на агропродукцію, а також дороге насіння та добрива.

За словами аграріїв, через складнощі з експортом зерна, ціни настільки впали, що ряд культур подешевшав вдвічі, а деякі навіть стали збитковими. Фермери на звільнених територіях розглядають варіант повної відмови від вирощування соняшнику, пшениці, сої і кукурудзи через високу ціну логістики.

На прифронтових територіях, за тонну вирощеного зерна аграріям пропонують заплатити близько $160. Половину фермери пратять на транспортування агропродукції до західного кордону і лише половина залишається їм.

Ситуація у аграріїв з реалізацією продукції сьогодні надзвичайно складна. Особливо в Миколаївській, Херсонській, Сумській, Харківській областях на територіях, які були деокуповані. Навіть реалізувавши продукцію, аграрії не можуть розплатитися за оренду паїв», – сказав член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

Як писав AgroPolit.com, аграрні підприємства можуть включити в Реєстр об'єктів критичної інфраструктури. Також Укрзалізниця обіцяє з 1 листопада пришвидшити свої зерновози.

в