28 жовтня 2023, 11:01, Торгівля

Новий зерновий коридор дозволив Україні експортувати 1,5 млн т агропродукції

Україна завдяки новому зерновому коридору експортувала 1,5 млн т зерна, однак для відновлення економіки їй необхідні глибоководні порти в Чорному морі. Про це заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков, пише Укрінформ.

За його словами, з серпня минулого року до липня поточного до країн Європи, Азії та Африки вдалося транспортувати 32,9 млн т аграрної продукції. Віцепрем’єр-міністр додав, що для експорту важливу роль виконує Дунай.

Олександр Кубраков також повідомив, що 85% Дніпровських шлюзів зараз перебувають у критичному стані, тому потреба у капіталовкладеннях для їх модернізації сягає $165 млн. Слід зазначити, що 17 липня рф в односторонньому порядку  припинила дію зернової угоди.

Умова номер один для відновлення економіки — можливість експортувати через глибоководні порти Чорного моря. З моменту, коли росія вийшла із зернової угоди, ми почали працювати новим альтернативним коридором. У нас вже є перші результати — майже 1,5 млн метричних тонн було експортовано. Дунай виконує дуже важливу функцію. Коли не працювали порти Великої Одеси, він взяв на себе майже 50% усіх обсягів експорту та імпорту. Це наш великий альтернативний маршрут», – сказав Олександр Кубраков.

Як писав AgroPolit.com, в Мінінфраструктури спростували заяви про блокування зернового коридору. Також Наталія Гуменюк прокоментувала ситуацію з зупинкою морського зернового коридору.

в