20 жовтня 2023, 09:51, Логістика/Техніка

Новий зерновий коридор: ставки на фрахт падають, хоча держава досі не страхує судна

Експорт зерна морем є найдоступнішим для українських аграріїв, але страхування суден залишається дорогим, оскільки у цей процес досі не включилася держава. Про це повідомляє Forbes Україна.

«Різниця у вартості логістики між експортом через порти Польщі й українські морські порти – $100 за 1 т. До російського вторгнення через порти проходило понад 70% експорту й імпорту. За останні два тижні ситуація змінилася. Проблем зі страхуванням немає. Ставки за страхування скоротилися в середньому до 2% вартості вантажу, й уперше з’явилися так звані claim-бонуси, які дають змогу знизити ставки до 1,8%», – зазначили аналітики видання.

Протягом перших тижнів після запуску українського морського коридору представники страхових компаній оцінювали його дуже скептично. Тоді ставки за страхування кораблів сягали від 3 до 4% вартості вантажу, а такий показник є дуже високим.

Під час роботи зернового коридору вони були значно нижчими – 0,75 – 1%. Після того як страховики повірили в можливості морського експорту, незважаючи на те, що держава не встигла включитися в цей процес, ставки за фрахт упали з $52 до $25 – 26 за 1 т. Падіння відбулося за кілька тижнів. Також були зняті CRU-бонуси, які додатково піднімали вартість кожної тони перевезеної агропродукції на $5.

Як писав AgroPolit.com, путін вивів винищувачі на цілодобове чергування над морем. Також експорт морем досяг третини від рекордів зернової угоди.

в