21 жовтня 2023, 13:00, Рослинництво

Європейські країни можуть стикнутися з нестачею яблук та груш у цьому сезоні

Експерти прогнозують зменшення річного врожаю яблук та груш в країнах Європейського Союзу. Про це повідомляє Всесвітня асоціація яблук і груш (WAPA).

У зв’язку з першою частиною цьогорічного збору врожаю Всесвітня асоціація яблук і груш почала переглядати свій щорічний прогноз врожаю яблук і груш на основі актуальних заяв членів WAPA про сезон.

Перші оцінки врожаю яблук в Євросоюзі, які опублікували у серпні 2023 року, показали зниження на 3,3% порівняно з минулим роком до загального показника у 11410681 т. Урожай груші в Євросоюзі у 2023 році, за оцінками експертів, зменшиться на 12,9% порівняно з урожаєм минулого року із загальним показником у 1745632 т.

Ранній прогноз публікується, коли збирання врожаю тільки починається. Таким чином, до кінця жовтня на врожай можуть впливати природні та кліматичні фактори, що позитивно чи негативно впливає на кількість і якість врожаю. Історично ці коригування прогнозу зводилися до невеликих відхилень у відсотках.

Умови, пов’язані зі зміною клімату, негативно вплинули на врожай. Країни ЄС зикнулися з посухами, повенями, градами, теплими ночами та підвищеним ризиком шкідників.

Експерти оцінюють врожай яблук у 2023 році на рівні трохи нижче 11 млн т. Кінцевий урожай груш становитиме – 1 720 000 т.

Як писав AgroPolit.com, Україна забороняла польські овочі. Також яблучний спас був найдорожчим за всю історію незалежної України

в