21 жовтня 2023, 11:00, Торгівля

Офіційно: експорт зерна за рік впав на 32%

Фактичні обсяги експорту українського зерна за минулу частину цього маркетингового року (триває з липня 2023 до червня 2024) досягли показника у 7,801 млн т. Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства.

Зазначений об’єм на 3,725 млн т, або на 32,3% поступається результатам аналогічного періоду минулого маркетингового року.

З України вже встигли екскортовати:

  • 3036 тис. т кукурудзи,
  • 0,8 тис. т жита,
  • 654 тис. т ячменю,
  • 3992 тис. т пшениці.

Експорт пшеничного борошна разом з борошном з інших культур за вказаний період виріс до 39,7 тис. т. Зростання складає 7,6 тис. т або 23,6%.

Слід зазначити, що Україна намагається відновити повноцінний експорт зерна новим морським коридором, оскільки кількість суден, що ним пройшли постійно збільшується. Деякі кораблі, які користуються новим маршрутом, змушені вимикати свої оповіщення про місцезнаходження, коли вони досягають чорноморських портів.

Принаймні дев’ять суден, які заходили в українські чорноморські порти, були судами Panamax. Мова йде про одні з найбільших кораблів, які перевозять зерно в усьому світі, показуючи, що деякі власники суден готові ризикнути і відправити більші та цінніші кораблі в Україну, незважаючи на потенційну небезпеку.

Як писав AgroPolit.com, експорт морем досяг третини від рекордів зернової угоди. Також рф заключила найбільший контракт на поставку краденої з України агропродукції до Китаю.

в