17 жовтня 2023, 12:00, Торгівля

Одна з причин зернового конфлікту: у Польщі повідомили результати парламентських виборів

Зернові протиріччя з Україною були частково продиктовані політичними мотивами польської влади перед парламентськими виборами і ось нарешті вони закінчилися перемогою правлячої партії «Право і справедливість». Про це повідомляє РБК-Україна.

За підрахунками 100% голосів, партія «Право і справедливість» отримала 35,38%. Опозиційна «Громадянська коаліція» зайняла друге місце з показником у 30,70%.

Далі голоси розподілилися так:

  • «Третій шлях» – 14,40%,
  • «Лівиця» – 8.61%,
  • антиукраїнська крайня права «Конфедерація» – 7,16%.

В таких умовах сформувати уряд зможуть партії «Лівиця», «Третій шлях» та «Громадянська коаліція». Правляча партія «Право і справедливість» має втратити більше десяти місць у Сенаті, однак там у неї не було більшості і під час попередньої каденції.

Слід зазначити, що в останні місяці між Україною та Польщею виникли розбіжності через експорт зерна. Європейська комісія дозволила постачати зерно до всіх сусідніх країн, знявши відповідну заборону. Незважаючи на це, Польща в односторонньому порядку не допустила агропродукцію на власний ринок, заявивши, що захищає інтереси місцевих фермерів, оскільки вони не можуть конкурувати з дешевим українським зерном.

Як писав AgroPolit.com, ринок Польщі для українського зерна не дуже цікавий. Також Україна шукає політичного рішення зернового конфлікту з польською стороною, незважаючи на різкі заяви партнерів.

в