16 жовтня 2023, 15:41, Земля

Масова оцінка земель: Кабмін погодив проєкт для розрахунку податків

Кабмін погодив пілотний проєкт з масової оцінки земель, який запропонували Міністерство аграрної політики та продовольства і Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

«Затверджено Порядок реалізації пілотного проєкту, що визначає механізм реалізації пілотного проєкту з метою напрацювання правових, технічних та технологічних інструментів проведення та запровадження масової оцінки земель, а також забезпечення відкритого доступу до результатів такої оцінки», — зазначив Тарас Мельничук.

За його словами, реалізувати вказаний проєкт хочуть протягом одинадцяти місяців.

Слід зазначити, що масова оцінка земель — це вид оцінки земельних ділянок, який проводять з періодичним оновленням на всій території нашої держави. Оцінка базується на даних про ціну землі, а також нерухомого майна, яке на ній розташоване. Також враховується ціна речових прав на земельні ділянки, або розмір плати за їх оренду.

Основною метою цього виду оцінки є створення бази для розрахунку податків на землю. Масова оцінка земель повинна забезпечувати розрахунок відповідних показників для всієї території України.

Як писав AgroPolit.com, середня ціна гектару землі за два роки вільного ринку не дотягує навіть тисячі доларів. Також в Кабміні розповіли, що таке новий Земельний банк і яким він має бути. 

в