16 жовтня 2023, 09:52, Земля

Земля у топі: головні аграрні законопроєкти 2023 року

У 2023 році основні закони та законопроєкти присвячені ринку землі, передачі державних земель ФДМУ, земельним пільгам для учасників війни, ГМО, агроекспорту, сухопутним коридорам, розвитку фермерства, виноробній галузі, залученню коштів у меліорацію, а також відновленню Каховської ГЕС. Про це повідомляє AgroPolit.com в матеріалі Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік.

  • Закон 3050-IX про пільги на землю у зоні бойових дій – звільняє у зоні бойових дій аграріїв від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на знищену чи пошкоджену нерухомість.
  • Закон 3272-IX про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки – запускає процес передачі державних земель до ФДМУ України з подальшою їх здачею в оренду на земельних аукціонах.
  • Закон 3339-IX про ГМО – встановлює прописані правила державного контролю за потраплянням у продаж продукції з ГМО.
  • Закон 3065-IX про спрощення купівлі землі – повинен забезпечити підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері охорони земель, у тому числі удосконалення обліку кількості та якості земель, шляхом врегулювання процедури внесення відомостей про якісні характеристики угідь, заходи щодо охорони земель і ґрунтів, обмеження у використанні земель до Державного земельного кадастру.
  • Законопроект № 10000 про бюджет України на 2024 рік передбачає виділення на підтримку агропромислового комплексу 4,2 млрд грн.
  • Законопроєкт №9341 щодо відтермінування набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення – пропонує на два роки з дня скасування воєнного стану відкласти відкриття ринку землі для юросіб.
  • Законопроєкт №10027 про надання земельних ділянок захисникам України та членам їх сімей – передбачає виділення ділянок із земель державної і комунальної власності.
  • Законопроєкт 9664 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо будівництва на землях, зайнятих водними шляхами загального користування – спрощує будівництво у внутрішніх морських водах, у тому числі під акваторією морських портів.
  • Законопроєкт 9664-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо будівництва на землях, зайнятих внутрішніми водними шляхами загального користування.
  • Законопроєкт №10095 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження уніфікованого переліку питань (чек-лист) для встановлення відповідності або невідповідності положень документації із землеустрою, технічної документації з бонітування ґрунтів та технічної документації з нормативної грошової оцінки земель – має вирішити корупційні проблеми у землеустрої.
  • Законопроєкт № 7577 про меліоративні системи – пропонує відокремити управління водною інфраструктурою від управління водними ресурсами.

Як писав AgroPolit.com, Україна отримає від партнерів $300 млн на розмінування земель. Також на агросектор в бюджеті – 2024 передбачили 4,2 млрд грн.

в