15 жовтня 2023, 09:00, Земля

Розмінування сільськогосподарських земель: Україна створює новий ринок послуг

Україна застосовуватиме інноваційні підходи до розмінування території, зокрема, планує створити ринок відповідних послуг та запропонувати партнерам взяти під патронат певний напрямок роботи у цій сфері. Про це повідомила перший віце-прем'єр-міністр України, міністр економіки України Юлія Свириденко.

За словами першого віце-прем'єра, Україна працює над створенням та запуском висококонкурентного ринку послуг із розмінування. Як вдалий приклад співпраці, Юлія Свириденко згадала проєкт з розмінування земель дрібних фермерів, який вже реалізує Всесвітня продовольча програма ООН. Партнери домовилися обговорити цю пропозицію у рамках секторальної робочої групи з гуманітарного розмінування.

Ми формуватимемо та пропонуватимемо партнерам “пакетні” напрямки, наприклад розмінування критичної інфраструктури, електромереж, лісу, підводне розмінування тощо. Сподіваємось на участь Сполучених Штатів Америки у такій співпраці. Ми прагнемо якнайшвидше очистити територію нашої країни від мін та повернути землі до господарської експлуатації. Масштаби проблеми надзвичайні – понад 170 тисяч гектарів потенційно забруднені», – сказала Юлія Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, сільськогосподарські землі в Україні допоможуть розмінувати вісім країн. Також Болгарія, Румунія і Туреччина вирішили разом очистити Чорне море від мін.

в