11 жовтня 2023, 12:10, Харчова безпека

ООН домагається того, щоб рф експортувала зерно на рівні з Україною

Ребека Грінспен, головний представник Організації Об’єднаних Націй з питань торгівлі, зустрілася з російськими офіційними особами в москві для переговорів, спрямованих на забезпечення безперешкодного доступу до глобальних ринків зерна та добрив з рф та України. Про це повідомляє Reuters.

Речник ООН зазначив, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш продовжує свої рішучі спроби посприяти безперешкодному доступу до глобальних ринків продовольчих товарів і добрив як з України, так і з рф.

Він додав, що консультації з рф «відбуваються з цією метою». Організація Об’єднаних Націй погоджується, що війна рф проти України стала причиною погіршення глобальної продовольчої кризи. Україна та рф є великими експортерами зерна, а москва також є великим постачальником добрив на світові ринки.

Представники ООН працюють над тим, щоб відновити зернову угоду, яка дозволила безпечно експортувати українське зерно через Чорне море. рф вийшла із зернової угоди в липні – через рік після того, як її уклали за посередництва ООН і Туреччини. Російська сторона скаржилась на те, що її власний експорт продовольства та добрив стикається з перешкодами і що недостатня кількість українського зерна надходить до країн, що цього потребують.

Як писав AgroPolit.com, Польща побудує термінал для транзиту українського зерна. Також Україна через війну втратила 24% агроекспорту.

в