7 жовтня 2023, 09:06, Земля

Незаконно і небезпечно для життя: фермерам заборонено самостійно розміновувати поля

Не дочекавшись офіційного розмінування земель, деякі українські фермери почали самостійно розміновувати поля, але це не тільки небезпечно для життя, але й незаконно. Про це повідомляє MIND, посилаючись на експертів з розмінування.

В профільному міністерстві підтвердили, що практика, коли умовний аграрій обшиває трактор листами заліза, а потім самостійно розміновує поле, не дочекавшись професіоналів, є абсолютно незаконною і ніколи законною не стане.

Позиція держави у цьому питанні є однозначною, а полягає вона в тому, що небезпечними видами робіт мають право займатися виключно представники компаній, які отримали відповідні сертифікати.

За словами експертів, крім можливої шкоди для життя, перед фермером, який спробує самотужки розмінувати поле, постає ще одна проблема – він не отримає висновок держави стосовно того, що його земельна ділянка звільнена від мін, а тому придатна для агровиробництва. Відповідний документ потрібен для отримання дотацій, а також державних кредитів.

Слід зазначити, що в наступному році в Україні планують запустити програму компенсації витрат на розмінування земель, на яку хочуть виділити 2 млрд грн. Аграріям мають надати можливість самостійно обирати оператора з розмінування через «Прозорро».

Як писав AgroPolit.com, в бюджеті – 2024 підтримку обіцяють аграріям та переробникам. Також Україні необхідні технології для ідентифікації мін. 

в