26 вересня 2023, 13:24, Торгівля

З порту Чорноморськ вийшов ще один завантажений корабель

Вантажне судно вирушило з українського порту Чорноморськ у вівторок після завантаження, але залишилося поблизу порту. Про це повідомляє Reuters.

Судно було останнім, що вирушило з чорноморського порту після того, як Україна запустила тимчасовий «гуманітарний коридор», оскільки рф заявила про морську блокаду.

Минулого тижня два балкери вийшли з порту Чорноморськ гуманітарним коридором. Віце-прем'єр-міністр Олександр Кубраков заявив, що три вантажні судна прямують до українських портів в Чорному морі для подальшого експорту продовольства та сталі.

Він ідентифікував їх як балкери Azara, Ying Hao 01 і Eneida, і сказав, що вони повинні були завантажити 127 тис. т агропродукції та залізної руди для Китаю, Єгипту та Іспанії. Два інших судна все ще перебували в портах під завантаженням.

Після початку повномасштабної війни проти України, рф закрила чорноморські порти для одного з найбільших у світі постачальників зерна, що Київ та його західні прихильники назвали спробою використати глобальні поставки продовольства для шантажу.

рф заявила, що в порти можуть завозити зброю. З липня 2022 року порти знову відкрили відповідно до зернової угоди, укладеної за посередництва ООН і Туреччини, яка дозволяла рф перевіряти кораблі на наявність зброї.

Як писав AgroPolit.com, агроекспорт України через Польщу втричі скоротився. Також Єврокомісія обіцяє забезпечити агроекспорт України, незважаючи на атаки рф.

в