26 вересня 2023, 11:00, Рослинництво

Експерти пояснили, чому в Україні дорожчають мінеральні добрива

В Україні спостерігається зростання цін на мінеральні добрива, основною причиною чого є «шторм» на міжнародних ринках. Про це повідомляє Latifundist.com, посилаючись на данні найбільшого українського виробника добрив – компанію Остхем, та блог Олега Арестархова, керівника корпоративних комунікацій Group DF.

Серед внутрішніх причин зростання цін на добрива, експерти називають наступні:

  • Напередодні опалювального сезону зростають ціни на газ, який є сировиною для добрив, і вони вже досягли показника у $441 за 1000 м³.
  • З серпня розпочався сезон високих цін на добрива, що викликано підвищеним попитом з боку аграріїв.
  • Квотування Китаєм експорту мінеральних добрив і очікування рішення Туреччини щодо експорту нітратів.
  • На початку серпня суттєво знизилося постачання газу на хімічні підприємства Тринідада і Тобаго, а це мало безпосередній вплив на виробництво аміаку.
  • Зросли ціни на електроенергію та логістику.

Слід зазначити, що компанія Остхем заперечує монопольну позицію на ринку добрив, але вона точно залишається головним маркетмейкером у зазначеній сфері. Завдяки такому потужному виробнику Україні вдається згладжувати наслідки від коливань на світових ринках.

Як писав AgroPolit.comГутерріш анонсував зустріч з Володимиром Зеленським, Ердоганом і лавровим. Також в Україні громади можуть збільшити земельні прибутки, виконавши 4 кроки.

в