20 вересня 2023, 08:30, Земля

Управління спадщиною замість визнання її відумерлою допоможе збільшити надходження до бюджету громади

В кожній громаді є велика кількість ділянок сільськогосподарського призначення з неукладенними договорами оренди, при цьому ці ділянки знаходяться в обробітку. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Слід зазначити, що там де немає зареєстрованих договорів оренди, громада не отримує податки, і левову їх частку у вигляді ПДФО. Таких ділянок в громадах мінімум 20%, а у багатьох випадках їх кількість може сягати 30 – 40% .

Для наочного прикладу в компанії Feodal взяли випадкову колишню сільську раду у Миколаївській області і провели аудит. Результат показав, що за межами населеного пункту є 1912 ділянок. З них 676 ділянок – без договору оренди. Мова йде про ділянки які знаходяться в масиві і обробляються товаровиробниками. Це 35% від усіх ділянок сільськогосподарських земель, які обробляються, але з них громада недоотримує податки.

Частина земельних ділянок де немає договорів оренди – це власники які померли. Таких може бути до 40%. Визначивши список мертвих власників там де неукладені договори оренди громада може передати ці ділянки в управління спадщиною товаровиробникам і отримувати за них орендну плату до появи спадкоємця. Такі договори можуть знаходитись в управлінні громадою дуже довго підтримуючи тим самим бюджет громади.

Експерти не рекомендують громадам йти шляхом визнання спадщини відумерлої, а натомість радять передавати спадщину в управління. Визнання спадщини відумерлою  тягне за собою судові витрати та адміністративні збори. А передати ділянки в управління товаровиробникам, які їх і так обробляють – це рішення, яке забезпечить швидкі надходження в бюджет.

Для того щоб побачити ці ділянки громада може скористатись системою Feodal. В системі є вся інформація з ДЗК та ДРРПНМ, чітка візуалізація масивів обробітку та розуміння того, хто і де обробляє землю.

На цій платформі можна відфільтрувати і візуалізувати всі ділянки без договору оренди, завантажити списки ділянок і власників в Excel, що допоможе швидко опрацювати ці ділянки і почати наповнювати бюджет.

Крім того, багато інших інструментів може знайти для себе громада в системі. В рамках програми від Feodal кожна громада може отримати безкоштовно аудит однієї колишньої сільської ради і почати наповнювати бюджет з земельного банку.

Для безкоштовної консультації дзвоніть за номером: 0671020106

Як писав AgroPolit.com, в Україні громади можуть збільшити земельні прибутки, виконавши 4 кроки. Також експерт розповів про потенціал поля і можливості системи Feodal.FMS.

в