19 вересня 2023, 15:41, Логістика/Техніка

Турецький балкер Aroyat увійшов до порту Чорноморськ

Незважаючи на морську блокаду рф в акваторію порту Чорноморськ увійшов балкер Aroyat, що належить Туреччині. Про це розповів керівник проекту в Інституті Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Він підкреслив, що цей випадок доводить, що зерновий коридор продовжує працювати без рф. За словами експерта, прибуття цивільного корабля – це величезна подія, як за значенням, так і за наслідками. Він привітав фахівців Мінінфраструктури, Командування Сил оборони Півдня, ВМС ЗС України, ЗСУ та всіх причетних до цього переходу.

В свою чергу, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков наголосив, що перші цивільні кораблі скористалися тимчасовим коридором, прямуючи до українських портів. Шлях використали нові кораблі завдяки досвіду команд п'яти суден, що опинилися у пасці після блокування росією українських портів, але змогли вийти з неї, використавши тимчасовий зерновий коридор.

Балкери Resilient Africa та Aroyat підтвердили готовність скористатися маршрутом на вхід до порту Чорноморськ під завантаження майже 20 тисяч тонн пшениці для країн Африки та Азіі. Судна знаходяться під прапором Палау, а їх екіпаж складається з громадян Туреччини, Азербайджану, Єгипту та України», — зазначив Олександр Кубраков.

Як писав AgroPolit.com, з одеського порту вийшов балкер Puma. Також Україна експортувала 100 тис. т агропродукції через порт Рієка в Хорватії.

в