11 вересня 2023, 11:03, Фінанси

Зернова угода: експорт української агропродукції забезпечив зниження світових цін на 23%

Успішний експорт української агропродукції у рамках зернової угоди допоміг знизити світові ціни на продовольство на 23% та зміцнив продовольчу безпеку. Про це повідомили у Міністерстві оборони Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії.

При цьому вихід рф із зернової угоди призвів до скорочення експорту з України, що, як зазначають у британській розвідці, є явною спробою викликати деградацію української економіки і її здатності забезпечувати свої військові потреби.

Аграрний сектор до війни становив 40% українського експорту та залишається життєво важливим для економіки держави. Загалом експорт продуктів з України 2021 року становив $28 млрд.

Під час цієї ініціативи на світовий ринок надійшло понад 32 мільйони тонн продуктів харчування, а індекс цін на продовольство впав на 23% порівняно з піком у березні 2022 року. Країни, що розвиваються, особливо виграли від зниження цін, а також від прямого імпорту зерна з України. Україна досягла успіху, використовуючи альтернативні методи експорту зерна, такі як річковий, залізничний та автомобільний транспорт; проте малоймовірно, що це відповідатиме пропускній спроможності чорноморських експортних маршрутів», — йдеться у повідомленні.

Як писав AgroPolit.com, обстріли Дунайських портів можуть призвести до нестачі палива в Україні. Також експерти розповіли, як Україна буде захищати свій агроекспорт

в