8 вересня 2023, 15:48, Логістика/Техніка

Крок до експорту зерна без рф: Україну визнали асоційованою учасницею ініціативи Трьох морів

Україна стала асоційованою державою-учасницею ініціативи Трьох морів. Про це повідомила міністр економіки України Юлія Свириденко під час саміту «Тримор’я» у Бухаресті.

«Партнери закликали нас долучитися до перебудови архітектури регіону, яка є вимогою часу через російську агресію», — зазначила Юлія Свириденко.

Ключовим напрямком ініціативи є розвиток торгівлі та логістики в регіоні. Міністр економіки України заявила, що треба вирішити проблеми, які стосуються торговельних відносин між країнами. Найнеобхіднішим вона назвала зняття бар’єрів з торгівлі, а також відновлення експорту зерна з України, разом з іншими культурами.

На думку експертів, включення України до Тримор’я відкриває можливість відновити зернову угоду без участі рф. Така перспектива передбачає тісну співпрацю України в цьому регіоні з Румунією і Хорватію, порти якої вже використовують для експорту українського зерна.

Аналітики визнають, що на першому етапі втілення нової морської експортної ініціативи без рф Україна не зможе повністю закрити потреби, які раніше закривала зернова угода, однак, такий підхід дозволить вивозити значну частину продовольства, яке фермери вирощують саме для експорту.

Як писав AgroPolit.com, Румунія збільшує транзит зерна з України, вклавши гроші в розвиток портів. Також британська розвідка почне слідкувати за Чорним морем, щоб захистити кораблі з українським зерном.

в